Vyskúšajte osvedčené veľkonočné recepty
Veľkonočná plnka so žihľavou a špenátom
- 280 g toastového chleba
- 400 ml polotučného mlieka
- 1 lyžica bravčového sadla alebo oleja
- 400 g údenej krkovičky
- 1 šalotka
- 100 g čerstvej žihľavy
- 100 g baby špenátu
- 6 žĺtkov
- 3 lyžice Hellmann´s Majolenka
- 6 bielkov
- 1 lyžička soli
- štipka muškátového orieška
- štipka mletého korenia
- hrsť plátkových mandlí
- repkový olej na restovanie + na potretie formy
Rúru rozohrejte na 200 °C. Toastový chlieb nakrájajte na rovnako veľké kocky, vložte na plech a dajte vysušiť do rúry na cca 5 minút. Potom toastový chlieb preložte do väčšej misy a zalejte mliekom. Údenú krkovičku nakrájajte na malé kocky cca 5 x 5 mm. Olej alebo sadlo rozpustite na panvici a opečte na ňom krkovičku. Opečenú krkovičku nechajte bokom vychladnúť. Na druhej panvici zahrejte olej a orestujte nadrobno nakrájanú šalotku. Pridajte žihľavu, špenát a nechajte rýchlo zvädnúť. Stiahnite ihneď z plameňa a nechajte vychladnúť. Žĺtka zmiešajte s majonézou, soľou, muškátovým orieškom a korením. Zmes pridajte k toastovému chlebu spolu s opečenou krkovičkou a zvädnutým špenátom so žihľavou. Dobre všetko premiešajte. Bielky vyšľahajte do tuhého snehu, ktorý opatrne zapracujte k toastovému chlebu. Formu na plnku potrite maslom a preložte do nej cesto. Vložte do rúry a pečte 30 minút.
Škótske vajce
- 2 vajcia
- 200 g mletého bravčového mäsa
- hladká múka
- štipka soli, korenie
- repkový olej
Bylinková strúhanka
- 3 plátky starého toastového chleba
- 2- 3 vetvičky tymianu
- štipka soli, prípadne korenie
Dochutená majonéza
- 5 lyžíc Hellmann´s Majolenka Delikátna
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 menšia sterilizovaná uhorka
- korenie
V menšom hrnci dajte variť vodu. Akonáhle začne voda vrieť, vložte do nej opatrne vajcia a varte 4 -5 minút. Potom schlaďte v studenej vode a opatrne ich zbavte škrupiny. Mleté mäso rozdeľte na dva rovnako veľké kúsky. Na potravinovej fólií potom každý kus zvlášť vytvarujte do tenkej placky. Uprostred mäsa položte vajce a opatrne ho do mäsa zabaľte. Vytvorte tak pekne tvarovanú guľu. Opakujte aj s druhým vajcom. Toastový chlieb rozmixujte s tymianom a dochuťte soľou a korením. Toastový chlieb musí byť rozmixovaný skutočne najemno. Mäsové gule obaľte najprv v hladkej múke, rozšľahanom vajci a potom v bylinkovej strúhanke. V hrnci rozohrejte cca 4 cm repkového oleja. V ňom následne obalené mäsové gule opražte z každej strany cca 10 minút dozlata. Do misky dajte Majolenku , dijonskú horčicu a korenie. Sterilizovanú uhorku nakrájajte na malé kolieska a pridajte k majolenke.
Všetko dobre premiešajte. Po opražení škótskeho vajca ho rozkrojte na polovicu a podávajte s majolenkou.